80 let zdravstvenega doma Kamnik

Dogodek ob mesecu boja proti raku debelega črevesa in danke

12. mar. 2019

VitProgram Svit je preventivni zdravstveni program, ki je namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju raka na debelem črevesu in danki. Vključuje moške in ženske v starosti od 50 do 74 let, in sicer vsaki 2 leti.

Rak na debelem črevesu in danki je v Sloveniji velik zdravstveni problem; je drugi najpogostejši rak, število teh rakov pa se vsako leto povečuje. Zaradi poznega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki je umrljivost za tem rakom še vedno velika, zdravljenje pa je za bolnike naporno in manj uspešno

S programom Svit lahko veliko rakov na debelem črevesu in danki preprečimo, ker odkrivamo in odstranjujemo polipe, ki so predstopnje raka. Veliko teh rakov pa bomo odkrili tako zgodaj, da bo zdravljenje manj obremenjujoče in predvsem veliko uspešnejše.

Program Svit poteka pod okriljem Ministrstva za zdravje Republike Slovenije. Nosilec programa pa je Nacionalni inštitut za javno zdravje. Sodelovanje v Svitu je za tiste, ki so v ciljni populaciji brezplačno, saj stroške programa nosi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Center za krepitev zdravja, ZD Kamnik bo v  sodelovanju s programom SVIT v sredo, 27.03.2019 od 11.00 do 18.00 ure, na Glavnem trgu v Kamniku  predstavili model napihljivega debelega črevesa. V primeru slabega vremena bo model razstavljen v Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik.

Skozi ta model se boste lahko  sprehodili in si ogledali spremembe v črevesju. Predstavili vam bomo temeljna dejstva o debelem črevesu in njegovem delovanju, dejavnike tveganja za razvoj bolezni, bolezenske spremembe črevesa in njihovo prepoznavanje ter ukrepanje, pomembnost in pomen preventive pri zgodnjemu odkrivanju bolezni.

Z osveščanjem želimo razbiti tabuje o prebavljanju in odvajanju in skušamo doseči, da se bodo ljudje tudi o tem lahko sproščeno in brez zadržkov pogovarjali, ter da bodo znali prepoznavati začetne znake bolezni, premagali strah in sram ter pravočasno ukrepali! Tudi s tem bomo pripomogli, da bo bolezen večkrat odkrita v dovolj zgodnji fazi, ko bo zdravljenje še uspešno.

Sodelovanje v Programu Svit je modra odločitev, ki vam ali vašim bližnjim lahko reši življenje.

Besedilo: Vesna Vidmar, vodja Centra za krepitev zdravja, ZD Kamnik