13. marec - svetovni dan ledvic

26.03.2014

Živimo v času, ko nas tempo življenja sili, da pozabljamo na zdrave življenjske navade, ki so jih poznali naše babice in dedki. Vsakodnevna naglica in stres pogosto pripomoreta k slabši kakovosti življenja, boleznim, ki pogosto vodijo do kroničnih obolenj. Takšen način življenja nas potiska, da prezgodaj obolimo za različnimi obolenji med katere sodi tudi bolezen ledvic.

Pravzaprav vsakdo od nas na svoji ledvici ne pomisli velikokrat in dokler nam ne povzročata težav, se njunega obstoja bolj malo zavedamo.  Ob pojavu težav in pešanju delovanja ledvic se šele zavemo njihove pomembnosti. Zaradi izjemnega pomena, ki ga imata ledvici na zdravje, jim je svetovna zdravstvena organizacija posvetila 13. marec, ki ga praznujemo predvsem z ozaveščanjem ljudi o pomembnosti zdravih ledvic.

Zakaj pravzaprav potrebujemo ledvice in kje se nahajajo?

Ledvici sta parni organ fižolaste oblike. Ležita v trebušni votlini, vsaka na svoji strani hrbtenice. Desna ledvica se nahaja tik pod jetri, leva pa pod trebušno prepono ob vranici. Ledvici opravljata pomembne funkcije izločanja odpadnih snovi, zdravil, uravnavanja telesnih tekočin in njihove sestave, tvorjenja hormonov, zelo pomembna pa je njihova vloga tudi pri presnovi beljakovin in vitamina D.

Zaradi vseh teh funkcij, ki jih opravljata ledvici, je pomembno, da pazimo na naše zdravje in seveda s tem tudi na ledvici. Daljša življenjska doba poveča tudi dejavnike tveganja za nastanek bolezni, zato se s starostjo osebe povečajo tudi možnosti za bolezni ledvic. Najprimernejša načina za ohranjanje zdrave funkcije ledvic sta zdrav način življenja in primerna telesna aktivnost. Izbirajmo manj slano, ne preveč mastno ali sladko hrano. Sestavni del zdravega načina življenja je tudi  3 do 5 obrokov hrane na dan, ki ga seveda začnemo z zajtrkom in pa vsaj 1,5l tekočine dnevno(vode, nesladkanih čajev ali limonade).

Kajenje, sladkorna bolezen, čezmerna telesna teža, povišan krvni pritisk in pogosta uporaba nekaterih zdravil proti bolečinam, so tveganja, ki  ledvično bolezen lahko celo povzročijo ali obstoječo še poslabšajo.

Potrebno se je zavedati, da smo za lastno zdravje v največji meri odgovorni sami in tudi sami lahko največ naredimo, da ohranjamo zdravje oziroma ga še izboljšujemo. V našem zdravstvenem domu smo se v okviru referenčnih ambulant in zdravstveno-vzgojnega centra odločili, da želimo čim širšemu krogu ljudi omogočiti seznanitev z dejavniki tveganja za nastanek bolezni ledvic, predvsem pa z načinom zdravega življenjskega sloga.  Zato smo ob svetovnem dnevu ledvic 13. marca, v prostorih Zdravstvenega doma pripravili informacijsko točko na kateri smo v dopoldanskih urah omogočali brezplačne meritve krvnega pritiska in sladkorja ter strokovni posvet. Zelo smo veseli, da ste se v tako velikem številu odzvali našemu povabilu, saj je bila udeležba nad pričakovanji in je bila informacijska točka ves dopoldan dobro obiskana.

Hribar Ema, dipl. m. s., Referenčna ambulanta

Sabina Zupan, dipl. m. s., Zdravstveno-vzgojni center Kamnik.