7. april svetovni dan zdravja- varna hrana

08.04.2015

To je tema letošnjega svetovnega dneva zdravja. Nevarna hrana je lahko vzrok številnim boleznim, ki se lahko končajo tudi s smrtnim izidom. Katera hrana pa sploh je nevarna in škodljiva? Tista, ki vsebuje škodljive bakterije, viruse, parazite ali kemične snovi. Zaradi sprememb v proizvodnji, distribuciji in potrošnji je varnost hrane vedno bolj vprašljiva. Tudi okoljske spremembe vplivajo na odpornost nevarnih mikroorganizmov (MO), ki so prisotni v živilih. Vse bolj na kakovost in varnost hrane vpliva tudi tako imenovana prosta trgovina. Zato so in bodo potrebni še boljši mehanizmi za izboljšanje varnosti preskrbe s hrano. Tudi sami lahko vplivamo na dejstvo kako varno hrano uživamo. Da bi bila naša hrana čim bolj varna moramo upoštevati 5 korakov:

1.  Pazimo in vzdržujmo čistočo!

Velika večina MO se zadržuje na rokah, oblačilih, kuhinjskih krpah in deskah za rezanje. Tako lahko že najmanjša okužba pomeni prenos škodljivih MO na našo hrano, kar seveda lahko pomeni izbruh bolezni oziroma zastrupitev s hrano.

2.  Ločujmo kuhano in surovo hrano!

Surova hrana še posebej meso, perutnina in morski sadeži lahko vsebujejo škodljive MO, ki se lahko prenesejo na ostalo hrano med samo pripravo ali shranjevanjem.

3.  Temeljito skuhajmo ali specimo hrano!

Pravilen način kuhanja ali pečenja (segrevanje nad 70°C) pomeni uničenje skoraj vseh škodljivih MO.

4.  Shranjujmo hrano na primernih temperaturah!

Škodljivi MO se hitro razmnožijo, kadar hrano shranjujemo na sobni temperaturi. Če pa hrano shranjujemo na več kot 60°C ali pa manj kot 5°C, se razvoj škodljivih MO upočasni ali celo zaustavi.

5.  Uporabljajmo pitno-neoporečno vodo in neoporečna živila.

Surova živila, voda in led lahko vsebujejo škodljive MO in škodljive kemikalije, ki lahko povzročajo okvaro in plesnivost hrane. To lahko preprečimo s temeljitim umivanjem živil ali lupljenjem le-teh.

 

Ob letošnjem svetovnem dnevu zdravja imamo vsi možnost, da opozorimo in poskrbimo, da bo naša hrana od pridelovalca do krožnika čim bolj varna in zdrava za uživanje.

Zato vas ob tej priložnosti vabim na brezplačno predavanje Urške Blaznik, univ. dipl. kem, spec. san. kem. iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Predavanje bo na temo letošnjega svetovnega dneva zdravja – VARNA HRANA.

Predavanje bo 21.04.2015 ob 13. uri v predavalnici št. 16, ZD Kamnik

Vljudno vabljeni!

     

Sabina Zupan, dipl.m.s. ZVC Kamnik