CEPLJENJE PROTI KLOPNEMU MENINGOENCEFALITISU, GRIPI, COVID, PNEVMOKOKU in OSLOVSKEMU KAŠLJU 13.3. in 27.3.24

15.10.2023

CEPLJENJE ODRASLIH PROTI in KLOPNEMU MENINGOENCEFALITISU, GRIPI, COVID-19 in PNEVMOKOKUin OSLOVSKEMU KAŠLJU v sredo 13.3. in 27.3.2024 od 14.00-16.00 brez naročanja v CEPILNEM CENTRU ZD KAMNIK V 2. NADSTROPJU

 

Možnost cepljenja proti oslovskemu kašlju smo dodali ob porastu okužb na Hrvaškem z večjo možnostjo širjenja bolezni tudi pri nas. S cepljenjem pridobljena imunost z leti upada, zato se priporoča obnovitveno cepljenje še posebno za nosečnice po 24. tednu nosečnosti zaradi zaščite otroka, za zdravstvene delavce ter za vse odrasle enkrat v odrasli dobi. Cepimo s kombibiranim cepivom proti davici, tetanusu in oslovskem kašlju. 

 

Cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, še zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni. Pri starejših osebah in kroničnih bolnikih je hkrati s cepljenjem proti gripi priporočljivo opraviti tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam. Cepljenje proti covidu-19 se za jesen 2023 priporoča osebam, ki imajo večje tveganje za težji potek covida-19 (oskrbovancem domov za starejše občane/socialno varstvenih zavodov, posebej ranljivim kroničnim bolnikom ter osebam, starim 65 let ali več).

 

CEPLJENJE PROTI PNEVMOKONIM OKUŽBAM

Za osebe nad 65 let bo omogočeno brezplačno cepljenje s cepivom PPV 23.

To cepljenje se posebej priporoča osebam s kroničnimi boleznimi.

Pnevmokok povzroča vnetje obnosnih votlin, vnetje srednjega ušesa, pljučnico, okužbo krvi (bakteriemijo, sepso) in vnetje možganskih ovojnic (meningitis).

 

Cepljenje ni priporočljivo za osebe z akutno vročinsko boleznijo in za tiste, ki so alergični na jajčne beljakovine ali sestavine cepiva.